....

14-foot dinghy

The International Fourteen-foot dinghy is the mother and father of all modern dinghies. It was conceived in England in 1919, achieving international status in 1928. The rules were simple: maximum length 14 feet, undecked, centerboard, two-man crew. Maximum beam and minimum weight were introduced later. The rest was unrestricted: sail area, genoa, spinnaker and rig. In the 1930 Uffa Fox introduced his slogan “Weight is only good for steamrollers". His lightly built Avenger was the first dinghy to plane over the water. The rest is history.

The Fourteen has had an enormous influence on the development of sailing dinghies. The sharp bow, straight-flowing run and flat stern can be seen in most modern dinghies, such as the pioneers Thistle and Highlander, the well-established 505 and 470, followed by the recent 49er and 29er. Designers cutting their teeth on the Fourteen include the Brits Austin Farrar and Ian Proctor, plus the Australians Ian Murray and Julian Bethwaite. The hot designers of today are Phil Morrison and Dave Ovington.

The class invented the trapeze in 1938 but banned it for 32 years. Since 1978 two trapezes are allowed. To keep the little nutshell on its ear on a screeching plane is a high-level balancing act. A mistake is costly, as after capsizing, the open hull immediately fills with water. The hot hi-tech dinghy in carbon fiber is not everybody’s cup of tea. Although some 3 500 boats have been built, hardly more than 250 have been racing in any given year. The Fourteen can be spotted in Anglo-Saxon enclaves such as Boston, Seattle, Cape Town, Bermuda and Melbourne, but also in Japan.

..

14-jalan jolla

Kansainvälinen 14-jalan jolla on kaikkien modernien jollien isä ja äiti. Luokka syntyi Englannissa vuonna 1919, ja se sai kansainvälisen aseman vuonna 1928. Säännöt olivat yksinkertaiset: suurin pituus oli 14 jalkaa, veneen tuli olla avoin ja nostokölinen ja siinä piti olla kahden hengen miehistö. Myöhemmin sääntöön lisättiin enimmäisleveys ja vähimmäispaino. Purjepinta-alalle ja takilalle ei ollut rajoituksia, genoa ja pallopurje olivat sallittuja. 1930-luvulla Uffa Foxin iskulause ”painoa tarvitaan vain tiejyrässä" mullisti jollamaailman. Hänen viulumaisen siro Avenger-veneensä oli maailman ensimmäinen liukuva jolla. Loppu on historiaa.

Neljätoistajalkainen on vaikuttanut ratkaisevasti kevytveneiden kehitykseen. Terävä keula, suorat pohjan muodot ja litteä perä kuuluvat nykypäivän jollien, kuten 505:n ja 470:n, tunnusmerkkeihin puhumattakaan Australian 29er- ja 49er-luokista. Tunnetut venesuunnittelijat, kuten Austin Farrar ja lan Proctor, ovat päässeet alkuun 14-jalkaisilla, kuten myös australialaiset lan Murray ja Julian Bethwaite. Päivän kuumat piirtäjät ovat Phil Morrison ja Dave Ovington.

Luokka keksi trapetsin tasapainovälineeksi vuonna 1988 mutta kielsi sen välittömästi. Vasta 1968 hyväksyttiin yksi trapetsi. Vuonna 1978 sallittiin toinen trapetsi. Pienen 14-jalkaisen pähkinäkuoren pitäminen pystyssä täydessä plaanissa genaakkeri nostettuna vaatii korkean luokan tasapainottelua. Erehdykset ovat kohtalokkaita, koska avoin runko täyttyy kaatuessaan välittömästi vedellä. Herkullinen hiilikuituinen jolla ei sovi joka miehen kukkarolle. Vaikka vuodesta 1928 on rakennettu runsaat 3 500 venettä, näistä vain 250 on ollut samanaikaisesti kilpakäytössä. Luokka on keskittynyt englanninkielisiin paikkakuntiin kuten Bostoniin, Seattleen, Torontoon, Kapkaupunkiin, Bermudaan ja Melbourneen, mutta Japanissa on aktiivinen laivue.

....
© Henry Clay Ericsson

14-foot dinghy/Specifications
Crew 2
Type Monohull
Design One-Design
Construction Wood, GRP, Garbon Fiber
Rig Sloop rig
Keel Centerplate
LOA 4.26 m (14.0 ft)
Beam 1.83 m
Draft 1.7 m
Hull weight 74 kg
Sail area 18.5 + 32 m2
....The modern high tech form of the International 14-foot dinghy..Moderni 14-jalan jolla on vaativa ja tekninen kahden  hengen kilpajolla....

....The modern high tech form of the International 14-foot dinghy..Moderni 14-jalan jolla on vaativa ja tekninen kahden  hengen kilpajolla....