....

8 mR

In the pre-war years, the international Eight-Metre yacht was considered a sporty little day-racer offering minimum accommodation. On the continent, the hired hand lived aboard, keeping the yacht shipshape, while in Scandinavia the owner used his Eight for summer cruising. The Eight gained Olympic status in 1908, keeping it until Kiel in 1936. The best Finnish Eight-metre showing was a fifth place by Cheerio in Kiel. Lately the Eight has had a second coming, partly as a restorable long-keeled object of beauty, partly as a modern wing-keeled design class. 

..

8mR

”Veneen omistaja voi purjehtia kahdeksikollaan ympäri rannikkoa regatasta toiseen, sillä rannikkopurjehdus kahdeksikolla tarjoaa omistajalleen kaksi tavoitelluinta asiaa elämässä; terveyttä ja onnea. Purjehdus merellä tarjoaa epäilemättä mielenrauhaa ja puhdas suolainen ilma ruumiin terveyttä, joita molempia tarvitaan tällaisena ärsyttävien äänien ja myrkyllisten kaasujen täyttämänä mekaanisena aikana. Kahdeksikot ovat hyvin suosittuja, sillä hytissä omistaja voi asua, tai vain vaihtaa märät vaatteet kovan kisan jälkeen ja syödä lounaansa rauhassa omien mieltymystensä mukaisesti. Tämän lisäksi hytti antaa suojan huonolta ilmalta ja tekeekin laivan siitä, mikä muuten olisi vene.”
 

                                                                                                            (Uffa Fox, 1934)

Näillä sanoilla Uffa Fox kuvaili 8mR -luokan veneellä purjehtimista vuonna 1934.  Kahdeksikot ovat klassikoita, jotka usein mielletään aristokraattien päiväpursiksi. Espanjan, Norjan ja Ruotsin kuninkaalliset ovat purjehtineet kahdeksikoilla ja esimerkiksi Rotschildien suku, joka rakennutti ensimmäisen kahdeksikkonsa vuonna 1924, purjehtii edelleen modernilla 8mR -luokan veneellä. Vuosina 1907–2010 on maailmassa rakennettu yhteensä arviolta 500 kahdeksikkoa, joista on säilynyt noin 180 venettä. Nämä näyttävät kilpaveneet ovat tärkeä osa myös suomalaisen purjehduksen vaiheita.

Pokaalikahdeksikot

Luokan historian voidaan katsoa alkavan vuodesta 1908, jolloin kansainvälinen sääntö hyväksyttiin virallisesti. Ensimmäinen suomalainen kahdeksikko, Lucky Girl, rakennettiin Turun veneveistämöllä 1910 Nylands Jaktklubbenin (NJK) arpajaisveneeksi ja se voitti Bertil Tallbergin kipparoimana pronssia Tukholman olympialaisissa vuonna 1912. Suomessa ei kuitenkaan uskottu R- veneiden (6mR, 8mR ja 12mR) tulevaisuuteen ja sääntöä kritisoitiin esimerkiksi veneiden huonon vakauden takia.

Varsinainen kiinnostus luokkaa kohtaan alkoi kasvaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, jolloin kansainvälistä sääntöä muutettiin Johan Ankersin ehdotuksen mukaan. Uutta sääntöä pidettiin vanhan R-säännön ja amerikkalaisen mittasäännön sulautumana. Molemmista voitiin näin omaksua parhaat puolet. Suomessakin muutos sai aikaan uusia veneprojekteja. Frisk Bris -lehden numerossa 5 vuonna 1921 esiteltiinkin innostuneesti ensimmäiset suomalaiset uuteen 8mR -luokkaan rakennettavat veneet otsikolla ”Meidän pokaalikahdeksikkomme”. Otsikko viittasi Nicolas Sinebrychoffin nimeä kantavaan palkintoon, josta kahdeksikoilla kilpailtiin. Einar Olofssonin ja G. L. Stenbäckin suunnittelemat veneet esiteltiin rinnakkain. Olofssonin veneen todettiin muistuttavan enemmän aiempaa kansainvälistä sääntöä, Stenbäckin luomuksen taas amerikkalaista sääntöä. Stenbäckin veneen nimeksi tuli Naja ja se edusti NJK:ta seuraavissa kilpailuissa Sinebrycoffin haastepokaalista. 

....

....8mR NAJA, photo: Frisk Bris..8mr NAJA. Kuva: Frisk Bris....

....8mR NAJA, photo: Frisk Bris..8mr NAJA. Kuva: Frisk Bris....

....

The parade of classic Eight-metre designers understandably resembles the Six-metre rostrum. However, it includes more Continentals: the Brits Charles Nicholson and William Fife II, the Danish-German Henry Rasmussen, and Italian Vincenzo Baglietto On the modern front we recognize the Six-metre stalwarts Pelle Pettersson and Ed Dubois, and the newer names of Jacques Faroux of France and Juliane Hempel of Germany. The Eight-metre helmsmen are often hand-picked young "rock stars" from hot dinghy classes. The foredeck is bulging with muscular talent for manually taming the vast forces generated by the flapping genoa or pulling spinnaker.

..

Sandhamnin regatassa

Vaikka Suomessa Sinebrychoffin pokaali oli ehdottomasti tärkein 8mR-luokan palkinto, myös Ruotsin Sandhamn-regatat olivat keskeisessä osassa. Vuoden 1928 Sandhamnin regatassa purjehtikin yhdeksän kahdeksikkoa. Suomesta mukana oli Najan lisäksi peräti neljä uutta venettä. Veljekset Toivo ja Leuto Pajunen olivat molemmat tilanneet kahdeksikon. Toinen Johan Ankerilta, toinen arvostetulta venesuunnittelijalta ja arkkitehdin Gustav Estlanderilta. Myös Curre Mattson oli rakennuttanut Isabelin Estlanderin piirustusten mukaan. Voiton vei Estlanderin toiselle arkkitehdille Sigurd Frosterukselle piirtämä Sphinx, josta kerrottiin, että Frosterus olisi ostanut sen Stockmannin tavaratalosta saamallaan suunnittelupalkkiolla. Sphinxiä regatassa ajoi Frosteruksen pyynnöstä Yngve Pacius, joka purjehdusmuistoissaan kertoo saapumisesta Sandhamniin:

”Suurimmat kiitokset, mitkä olen purjehtijana saanut, sain juuri Estlanderin suusta. Se tapahtui, kun olin juuri trimmannut ”Sphinxin” ja saavuimme sillä Sandhamniin. Frosterus vaati Estlanderia mukaan koepurjehdukselle ja varmuuden vuoksi kokeilemaan, että vene oli oikein trimmattu. Purjehdimme pari tuntia Estlander ruorissa. Hän ei sanonut paljoakaan, mutta kun hän ohjasi laituriin ja nousi maihin, hän sanoi Frosterukselle, ettei hän huomannut mitään tarpeellisia muutoksia, ja jatkoi: ”Purjehtikaa nyt vain hyvin, senhän olen huomannut Paciuksen osaavan”.”

....

....Sandhamn regatta 1958. Finnish 8 metre VÅGSPEL (L6) crossing with swedish ANDROMEDA (S23). Photo: Shöhistoriska museet..VÅGSPEL (L6) kohtaa ANDROMEDAN (S23) Sandhamn regatassa 1958. Kuva: Shöhistoriska museet.....

....Sandhamn regatta 1958. Finnish 8 metre VÅGSPEL (L6) crossing with swedish ANDROMEDA (S23). Photo: Shöhistoriska museet..VÅGSPEL (L6) kohtaa ANDROMEDAN (S23) Sandhamn regatassa 1958. Kuva: Shöhistoriska museet.....

....

The Helsinki region provides berths for some ten Eights in mint condition and various degrees of racing trim. The owners perform a valuable cultural deed by keeping their period pieces in original shape. Especially the Anker-designed Silja and the Estlander-drawn Sphinx and recently built Luna participate regularly in the Classic category at the Eight-metre World Cup, which was held in Finland in the years 1978, 1987, 1993 and 2002. Modern Eights are yet to be designed and built in Finland. Internationally, almost two hundred Eights are sailing, at venues such as Brittany, Genoa, Lake Geneva and Lake Ontario.

© Henry Clay Ericsson

..

Talvella 1928 -1929 valmistui Estlanderin piirtämä maineikas Cheerio, joka oli varsinkin kovilla tuulilla erittäin nopea. Cheerio kilpaili Sinebrychoffin pokaalista yhdeksän kertaa, voittaen kuudesti. Cheerio edusti myös Suomea Kielin olympialaisissa sijoittuen viidenneksi. 8mR oli olympialuokkana vuoden 1919 säännöllä vuosina 1920–1936.

Elinvoimainen klassikko

Kahdeksikkojen aika Suomessa oli kuin tuulahdus vanhemmasta purjehduskulttuurista. Veneet olivat suuria ja niiden rakentaminen oli hyvin kallista. Muistissa olivat vielä vanhat saaristoristeilijät ja aiempien sääntöjen suuret veneet. Ajat olivat kuitenkin muuttumassa. Veneiden rakentaminen ja kilpailu alkoi keskittyä pienempiin luokkiin, vaikka kahdeksikkoja edelleen rakennettiin. Vielä vuonna 1939 Gösta Kyntzell suunnitteli Katrinan ja vuonna 1943 valmistui Birger Slotten suunnittelema Vågspel, joka oli tilattu jo vuonna 1940, mutta oli viivästynyt sodan takia. Sodan jälkeen into luokkaa kohtaan vähentyi, vaikka kansainvälisellä tasolla kahdeksikkojen kilpailutoiminta säilyi suhteellisen aktiivisena.

Kahdeksikot ovat klassikoita, jotka ovat pystyneet säilymään elinvoimaisina. Vaikka veneiden rakentamistahti harventui toisen maailmansodan jälkeen, yllättävän moni vene jatkoi kilpailemista. 1960-luvulla kahdeksikkoja alettiin myös rakentaa erillisellä peräsinlavalla. Myöhemmin näitä veneitä on alettu kutsua ”moderneiksi kahdeksikoiksi” ja aiempia, pitkäkölisiä veneitä, klassisiksi. Modernit veneet ovat täynnä venesuunnittelun uusia oivalluksia ja niissä on esimerkiksi siipikölit.

Kansainvälisen säännön tiukkuudesta ja vanhan venesuunnittelun nerokkuudesta kertoo se, että vuoden 1999 Rolex Cupissa Saint Tropezissa Charles Nicholsonin 1930 suunnittelema klassikko Vision voitti jokaisessa lähdössä vuonna 1986 suunnitellun, alumiinista valmistetun modernin kahdeksikon, Fauroixin. Vision päihitti myös neljässä lähdössä viidestä joukon moderneja Americas’ Cupiin suunniteltuja 12mR -luokan veneitä. 

Maailmanmestaruustasolla kilpailu kaseilla on aktiivista ja kovatasoista. Suomessa luokan terävin kärki on lähellä maailman huippuja. MM-kilpailuissa veneet on jaettu historiansa ja rakenteensa perusteella omiin luokkiinsa. Viime aikoina monia kahdeksikkoja on entisöity täysin alkuperäiseen asuunsa. Näitä veneitä varten on luotu alaluokka Classic cup, jossa alkuperäisistä poikkeavien materiaalien käytöstä rankaistaan. Myös vanhimman säännön mukaisille kahvelitakilaisille kahdeksikoille on oma luokkansa, Vintage cup.

Säilyttäminen haasteena

Suomessa 8mR -luokan veneitä on tällä hetkellä kaksitoista. Veneitä on kunnostettu ja entisöity aktiivisesti ja osa veneistä ottaa myös osaa kilpailuihin Suomen rajojen ulkopuolella. Vuonna 2010 valmistunut Luna on ottanut MM-hopeaa vuosina 2012–2014. Vuonna 2002 NJK isännöi luokan maailmanmestaruuskilpailuja, joissa kaikki suomalaiset veneet olivat mukana. Tapahtuma oli luokan kannalta merkittävä, sillä koskaan aikaisemmin 95 vuoden aikana luokan historiassa ei osanotto ole ollut yhtä vilkasta. Veneitä oli mukana kaikkiaan 39 kappaletta.

Pärjätäkseen huipputasolla veneessä on oltava moderni alumiinitakila ja uusimmista komposiittimateriaaleista valmistettu purjekerta, joka vaatii jatkuvaa päivittämistä. Myös seitsemän hengen kilpailumiehistön kokoon kerääminen ja harjoittelu luovat oman haasteensa. Silti jokin näissä klassikoissa saa yhä uudet purjehtijat kantamaan vastuunsa venevanhusten säilyttämisestä. Kesän regatoissa pelkällä purjeiden voimalla satamaan ja satamasta ulos lipuvat kahdeksikot ovat todellisia katseenkääntäjiä, joilla purjehditaan yhtä aktiivisesti ja tosissaan, kuin niiden syntyaikana vuosikymmeniä sitten.

© Pirkka Leino, Yrjö Klippi, Juha Aromaa

....

8 metre yacht
LOA 13.4-15.1 m
LWL 8.7-9.8 m
Beam 2.4-2.8 m
Draft 1.9-2.1 m
Sail area 74-85 m2
Displacement 8 000-9 000 kg
Development
Year 1907 (rule design)
Design Development class
....8mR Najan purjepiirros. Kuva: Frisk Bris..8mr Naja sailplan. Photo: Frisk Bris....

....8mR Najan purjepiirros. Kuva: Frisk Bris..8mr Naja sailplan. Photo: Frisk Bris....

....8mR World Championships 2013, HSS. Photos: Erik Lähteenmäki, Sailpix.fi..8mR luokan maailmanmestaruuskilpailut 2013, HSS. Kuvat: Erik Lähteenmäki, Sailpix.fi....

Finnish Eight meter Association

International Eight Metre Class Association