....

The Optimist

The Optimist pram was designed by Clark Mills in Clearwater, Florida in 1947. He wanted to create a 50-dollar boat, that anybody could build from orange crates and drapery rods. The stable one-man dinghy with its conspicuous sprit sail spread like wildfire around the globe, with some 250 000 numbers issued. Today’s Optimist is a full-fledged racing dinghy, built from fibreglass by professional boat builders, sporting aluminium spars and sails cut by leading sail makers. In the 1960's the Optimist was quickly adopted nationwide by the junior sections of the Finnish sailing clubs. Bashing together plywood kit boats became a popular activity to promote sailing in the winter months. 

..

Optimistijollasta kaikki alkaa

Optimistijolla on maailman tunnetuin yksityyppipurjevene. Sillä on aloittanut uransa lukematon määrä purjehduksen maailmanmestareita ja olympiamitalisteja. Suomessakin Optimistijollalla on kasvatettu huippu-urheilijoita. Sama sympaattinen saippualaatikko on myös tarjonnut lukuisia hauskoja hetkiä suomalaisten kesämökkien rantavesillä.

Edullinen ”saippualaatikko”

Optimistijollaa voi täydellä syyllä sanoa klassiseksi veneeksi. Sen suunnitteli yhdysvaltalainen Clark Mills jo vuonna 1948, ja se on edelleen maailman levinnein purjevenetyyppi. Optimistijollien maailmanmestaruuskilpailut ovat vertaansa vailla oleva purjehdustapahtuma. Esimerkiksi vuoden 2005 MM-kisoissa oli mukana 241 jollaa eri puolilta maailmaa. Clark Mills on suunnitellut myös Windmillin, kahden hengen veneen, joka Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi on levinnyt vain Suomeen.

Mills suunnitteli jollan yhdysvaltalaisen hyväntekeväisyysjärjestön toimeksiannosta. The Optimist Association of American mukaan vene sai luontevasti nimen Optimistijolla. Tarkoituksena oli saada aikaan lapsille sopiva vene, joka ei maksaisi viittäkymmentä dollaria enempää. Lopputulos oli muodoiltaan erikoinen. Mills sai inspiraation laatikon muotoisista mäkiautoista, joilla pikkupojat laskettelivat katuja pitkin. Pyörät pois, köli, peräsin ja purje tilalle – maailman kuuluisin lastenvene oli syntynyt. Lempinimi ”saippualaatikko” on peräisin aivan jollan syntysijoilta. Mäkiautokilpailuja kutsuttiin nimellä Soap Box Derby.

Saippualaatikon muoto tekee Optimistijollasta vakaan ja melko hitaan. Se on tehty lapsen aistein hallittavaksi. Yhtä spriitakiloitua purjetta on helppo käsitellä. Turvallisuuden takia skuuttilukko on kielletty, mutta purje on sopivan kokoinen pienenkin käden pideltäväksi. Optimistijollan alkuaikoina purjeet olivat vielä värikkäitä. 1980-luvulla värit katosivat, ja purjeet ovat nykyisin kilpajollissa järjestäen valkoisia.

....

....Optimist plans from the Rudder magazine 1954..Optimistin piirustukset Rudder magazine -lehdessä vuonna 1954....

....

At the Finnish Championships, over 50 boats on the line were soon to be skin. The Optimist is a junior boat, with an upper age limit of 15 years, although some youngsters physically outgrow the boat before that. The skill level shown at the Optimist ranking regattas is high, and it would not hurt for older sailors to emulate their boat handling and starting techniques. Most Finnish dinghy racers and Olympic sailors have started out in the Optimist.

The sail numbers indicate that over 10 000 Optimists have been built and registered in Finland alone, and some 25 000 in Sweden. The register currently lists 400 Optimists, of which quite a few are owned and used for training by the major sailing clubs. The Finnish Optimist sailors have participated actively in international racing, on the Nordic, European and World level. The Optimist Worlds were held by HSK in Helsinki in 1985, with more than a hundred participants from over 20 nations.

© Henry Clay Ericsson

..

Kovatasoista kilpailua

Optimistijolla tuli Eurooppaan Tanskan kautta, jonne sen toi merikapteeni Axel Darngaard. Tanskassa rakennettiin vuonna 1954 viiden jollan sarja. Yksi näistä on edelleen nähtävissä Svendborgissa, Danmarks Museum for Lystsejladsissa. Tämä vene, jonka purjenumero on SSV 5, on todennäköisesti maailman vanhin säilynyt Optimistijolla. Suomen merimuseon kokoelmissa on myös alkuperäisessä asussaan säilynyt mahonkivanerinen jolla 1970-luvun alusta.

Optimistijolla on maailmanlaajuinen menestystarina. Se tunnetaan kaikissa maissa, joissa purjehdusta harrastetaan. Uusia veneitä rakennetaan noin 4 000 vuosittain, ja maailmassa on noin 100 000 luokkasäännöt täyttävää jollaa. Vain Laser on päässyt samaan levinneisyyteen. Tämän ansioista Optimisti on myös äärimmäisen kova kilpailuluokka. Se, joka Optimistijollalla selviää maailmanmestariksi, on lähes takuuvarmasti pian myös olympialaisten mitalikorokkeella. Vuoden 2004 Ateenan olympialaisten mitalisteista kolme neljästä oli entisiä Optimistijollapurjehtijoita.

Suomessakin Optimisti on edelleen itsestäänselvä lasten ensivene, vaikka kilpailevia veneitä onkin tullut markkinoille. Suomen ranking-sarjaan osallistuu yli 80 pikku purjehtijaa. Suomalaisnuorten komeimpia saavutuksia ovat olleet Heikki Vahteran maailmanmestaruus vuonna 1971, Vesa Kukkosen Euroopan mestaruus vuonna 1986, Rami Koskisen MM-hopea vuonna 1989, Risto Tapperin MM-pronssi vuonna 1986 ja hopea vuonna 1985, sekä Jussi Wikströmin MM-hopea vuonna 1984.

Optimistijolla ei enää ole samanlainen kuin vuonna 1948, vaikka maallikon silmä ei huomaakaan eroa. Näinkin pienessä veneessä väljät luokkasäännöt antoivat tilaa kehittelylle, ja alkoi levitä huhuja, joiden mukaan tiettyjen veneenrakentajien Optimistit olivat nopeampia kuin toisten. Näistä halutuista jollista tuli tolkuttoman kalliita.

Kansainvälinen luokkaliitto uusikin luokkasäännöt vuonna 1995 saadakseen veneistä identtisiä. Yritys onnistui, ja vuoden 1997 MM-kisojen kymmenen parasta venettä oli kymmenen eri rakentajan valmistamia. Hinnat saatiin kääntymään laskuun. Luokkaliiton mukaan tiukempien sääntöjen ansiosta maailman Optimistijollapurjehtijoiden vanhemmat ovat säästäneet jo noin 1,25 miljoonaa dollaria. Uusillakin luokkasäännöillä jollan pystyy mainiosti rakentamaan puusta itse.

Turvallinen ensivene

Optimistijolla on äärimmäisen turvallinen – sen kaataminen vahingossa on melkein mahdotonta. Purjehtimisen voi yleensä aloittaa noin kahdeksan vuoden iässä. Yläikäraja on 15 vuotta, eli kilpailuihin voi osallistua vielä sinä vuonna, jolloin viettää 15-vuotissyntymäpäiviään. MM-kilpailuissa purjehtii eniten 13-14 -vuotiaita. Monissa seuroissa tosin laitetaan aina silloin tällöin isät ja äiditkin kisaamaan – ainakin lapsista on hauskaa katsoa, miten kömpelöt vanhemmat selviävät vastakäännöksessä puomin ali. Optimistijolla on myös tasa-arvoinen vene. Esimerkiksi vuoden 2005 maailmanmestaruuden voitti saksalainen Tina Lutz. Suomessakin ranking-sarjassa purjehtii tyttöjä ja poikia.

Alussa tarvitaan aikuista. Ennen itsenäistä purjehtimista on opetettava, miten jollaa käsitellään. Kun ollaan tekemisissä luonnonvoimien kanssa, Optimistijollakin voi yllättää. Laatikkomainen runko ja aivan keulassa oleva masto voivat saada aikaan pari hankalaa tilannetta. Kun purje on kireällä, yllättävä sivusta iskevä puuska kallistaa jollaa nopeasti, koska laatikkorunko ei käänny keula tuuleen yhtä sulavasti kuin tavallisen mallinen vene. Tilanne yleensä laukeaa siten, että säikähtänyt purjehtija päästää irti skuutista, peräsimestä tai molemmista, ja jolla oikenee itsestään.

Toinen itkun paikka purjehtimaan opettelevalle voi tulla eteen tuulen noustua, kun pitäisi päästä luovimaan takaisin kotirantaan. Kovassa tuulessa ja varsinkin terävässä aallokossa on vaikea tehdä vastakäännöstä. Vene jää helposti ajelehtimaan taaksepäin keula tuuleen ja purje lepattaen. Reippaalla kelillä vaatii vain vähän kokemusta löysätä hiukan purjetta, ottaa vauhtia ja saada tylppä keula tuulen ympäri. Kummassakaan tilanteessa ei tapahdu mitään vaarallista, jos joku on ensin kädestä pitäen näyttänyt, miten jolla käyttäytyy.

Purjehdus kasvattajana

Monen purjehtijan lapsuudenmuistoihin kuuluu mahtava luonnonvoimien hallitsemisen tunne kyetessään ohjaamaan jollaansa. Tällainen itsetunnon kasvatus on niin merkittävää, että sitä halutaan viedä myös maihin, joissa köyhyys on esteenä harrastukselle. Kansainvälisellä Optimistijollaliitolla on ohjelma, jossa jokaista köyhissä maissa hankittua viittä jollaa kohden kuudennen saa tilata ilmaiseksi miltä tahansa rakentajalta.

Joskus on esitetty, että monen lapsen lupaava purjehdusura myös loppuu Optimistijollaan, koska vanhemmat ottavat menestyksen paljon vakavammin kuin lapsi itse. Sama ilmiö on tuttu myös jalkapallokenttien ja muiden urheilusuorituspaikkojen reunoilta. Epäilemättä joskus rata-alueen ympärillä moottoriveneillä pyörivien vanhempien kannustus saattaa muuttua painostukseksi. Tarkkaa tutkimusta ei ole tehty siitä, mihin Optimistijollapurjehtijat päätyvät, mutta kannattaa muistaa, että vain pieni joukko päätyy kisaamaan ranking-sarjan sijoista ja Suomen mestaruudesta. Suurin osa lapsista nauttii jollalla purjehtimisesta kesämökillä tai oman seuran kisoissa. Tälle suurelle joukolle lapsia Optimistijolla on ihanteellinen vene.

© Pirkka Leino, Yrjö Klippi, Juha Aromaa

....

Current specifications
Crew 1
Type Monohull
Design One-Design
Construction Fiberglass, plywood
Rig Sprit-Rigged
Keel (daggerboard or centreboard)
LOA 2.36 m (7 ft 9 in)
LWL 2.18 m (7 ft 2 in)
Beam 1.12 m (3 ft 8 in)
Draft 130 mm (5 in)

0.84 m (2 ft 9 in)
Hull weight 35 kg (77 lb)
Mast height 2.26 m (7 ft 5 in)
Mainsail area 3.3 m2 (35 sq ft)

....Optimist Finnish Nationals 2015, ESF. Photos: Erik Lähteenmäki, Sailpix.fi..Optimistien Suomen mestaruuskisat 2015, ESF. Kuvat: Erik Lähteenmäki, Sailpix.fi....

Suomen Optimistijollaliitto

International Optimist Dinghy Association