....

Star

The Star was designed in 1911 by Francis Sweisguth, working at William Gardner’s design office in the U.S. The Star was a larger edition of the Bug, a 17-footer from 1906. Originally, the Star sported a Gunter lug rig. The Star class rules were promulgated in 1922 and have been continuously modernized. The International Star Class Yacht Racing Association extends its power globally. The Star made its Olympic debut 1932 in Los Angeles. Many influential sailing honchos have served as commodores for the association, and lobbied for the Star when at risk of exclusion from the Olympics. 

..

Star – olympiaveteraani

Vaikka Star ei koskaan saavuttanut Suomessa laajaa suosiota, sillä on kuitenkin purjehdittu vesillämme sotavuosista lähtien. Star ansaitsee klassikon maineen olympiapurjehduksen veteraanina. Asema virallisena olympialuokkana vuodesta 1932 – yksiä kisoja lukuunottamatta – on vertaansa vailla.

Vuoden 1976 olympialaisissa Star sai väistyä modernimman näköisen kahden hengen köliveneen, Tempestin tieltä. Tempestin ura jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä siinä ei ollut Starin haastavuutta. Jotkut sanoivatkin, että sillä purjehtiminen oli kuin kevytveneen purjehtimista vesilastissa. Star palasi jo vuoden 1980 olympialaisiin Tallinnaan ja on pitänyt paikkansa siitä lähtien.

Starilla on purjehtinut monenlaisia kuuluisuuksia. Yksi tunnetuimmista lienee John F. Kennedy, joka ennen politiikalle antautumistaan vuosina 1934–1941 purjehti veljensä kanssa Nantucket Soundin laivueessa kahdellakin veneellä, numeroilla 721 ja 902. Ehkäpä kilpapurjehtijan uralla pysyminen olisi antanut John F. Kennedylle enemmän elinpäiviä. Alku ainakin oli lupaava; Kennedyn veljekset voittivat laivuemestaruuden vuonna 1936.

Amerikkalaista alkuperää

Yllättävän monet Suomessa tunnetuksi tulleet kevytveneet ovat yhdysvaltalaista alkuperää. Star on kölivene, mutta sitä purjehditaan kuin kevytvenettä. Starin suunnitteli vuonna 1911 yhdysvaltalainen Francis Sweisguth. On lähes käsittämätöntä, että yli 95 vuotta sitten suunniteltua runkoa käytetään edelleen olympialaisissa, kilpapurjehduksen ehdottomassa eliitissä.

Starin taustalla on periamerikkalainen matala rungon malli, joka oli yleinen Atlantin rannikolla Uudesta-Englannista Etelä-Carolinaan. Veneitä kutsuttiin nimellä ”flatties”. Näistä perinteisistä työveneistä sai mallinsa New Haven Sharpie -tyyppinen vene vuonna 1835, jota käytettiin etupäässä osterinkalastukseen. Tämän tyyppisistä veneistä kehittyi Bug-luokka, josta Sweisguth kehitti edelleen Starin.

....

....Star fleet racing outside Saltsjöbaden in a regatta organized by KSSS in 1949. Photo Oscar Nordberg..Star laivasto kisaamassa KSSS:n järjestämässä kisassa Saltsjöbadenissa 1949. Kuva Oscar Nordberg....

....Star fleet racing outside Saltsjöbaden in a regatta organized by KSSS in 1949. Photo Oscar Nordberg..Star laivasto kisaamassa KSSS:n järjestämässä kisassa Saltsjöbadenissa 1949. Kuva Oscar Nordberg....

....

More than 8 000 stars have been registered in the world, some 2 000 of which are still sailing. In the 1930s, the German star champion Walter von Hütschel introduced the flexible rig, in which a slender profile is bent to shape and kept in check by a cobweb of shrouds and stays. Aluminum masts were permitted in 1971. The Star has kept its unique profile of narrow jib and tall, wide mainsail, and has categorically rejected a spinnaker. The large sail area favors heavy sailors in strong winds. The class rules permit an all-up crew weight of 200 kgs, with a corrective factor for the greater righting moment of the low-slung crew.

..

Starissa oli aluksi kahveliriki, jossa oli suuri isopurje ja pieni fokka. Vuonna 1921 otettiin käyttöön Marconi-riki, joka oli kuitenkin nykyistä matalampi. Isopurje oli edelleen kookas, puomi ulottui pitkälle peräpeilin taakse. Fokka oli pieni. Vuonna 1929 siirryttiin korkeampaan, nykyisenkaltaiseen takilaan.

Nyky-Star on 6,9 metriä pitkä ja 1,7 metriä leveä. Amerikkalaisesta ”flattiesta” on jäljellä edelleen rungon mataluus. Myös köli on matala, veneen syväys on vain metrin. Kölipainoa on laitettu alhaalla olevaan bulbiin. Heti kölin takana on evä ja Starille ominainen puolipyöreä peräsinlapa. Painoa veneellä on 671 kiloa.

Omintakeinen ja vaativa vene

Starin tunnistaa suhteettoman suuren näköisestä isopurjeesta. Purjepinta-ala on yhteensä 26,5 neliömetriä. Puomi ulottuu nykyisessäkin Starissa peräpeiliin saakka. Ulkopuolisen silmiin näyttää siltä, että Starin hento masto ei voi millään kestää valtavan isopurjeen aiheuttamaa rasitusta. Herkkä masto, jossa on säätöjä keskivertokevytvenettä enemmän, sekä suuri isopurje tekevätkin Starin trimmaamisesta haastavaa.

Koska kookas isopurje ja pieni fokka vievät purjepinnan keskipisteen varsin taakse, köli ja peräsinkin ovat Starissa suhteellisen takana. Kaikki nämä Starin erikoisominaisuudet ovat tehneet siitä urheilullisen näköisen ja tuntuisen niin, että vene on pysynyt mielenkiintoisena, vaikka uuden mallisia konstruktioita on tullut rinnalle.

Star on vaativa vene. Siitä ei koskaan ole tullut suurten massojen venettä. Starilla ei retkeillä. Se on vain ja ainoastaan kilpavene, ja pärjätäkseen sillä täytyy olla hyvä purjehtija. Nykyisin Starit eivät enää uppoa, mutta historian kuluessa taitamattoman käsissä ne ovat saattaneet aallokossa myötätuulella hyvinkin muuttua sukellusveneiksi. Siksi veneitä on lähes sadan vuoden aikana tehty koko maailmassa vain noin 8 000, kun muut nuoremmat – joskin halvemmat – luokat ovat päässeet suurempiin lukuihin.

....

....German Star RAJU III at full speed during the only windy day at the centennial regatta of NJK in 1970. The wind blowing 4 beufort broke several mast and tore many fittings. Photo: Martti Vuorenjuuri..Saksalainen RAJU III täydessä vauhdissa …

....German Star RAJU III at full speed during the only windy day at the centennial regatta of NJK in 1970. The wind blowing 4 beufort broke several mast and tore many fittings. Photo: Martti Vuorenjuuri..Saksalainen RAJU III täydessä vauhdissa NJK:n satavuotisjuhlaregatan ainoana tuulisena päivänä. Neljän beufortin voimalla puhaltanut tuuli katkoi useita mastoja ja rikkoi heloja. Kuva: Martti Vuorenjuuri....

The Star came to Europe via the German marine in the 1936 Olympics. Some robust Stars were built at Åbo Båtvarf, allowing Finland to participate in the 1948 and 1952 Olympics, with little success. After investing in sleek top-notch material from abroad, a fourth place was gained in Enoshima in 1964. The noble class has stayed regrettably small in Finland.

© Henry Clay Ericsson

The Star Class is the "Class of the Champions."


Paul Cayard (USA)
Star Class World Champion
America's Cup Helmsman

..

Suomalaiset tähdet

Suomeen Star tuli, kun vuoden 1940 olympialaisia varten hankittiin seitsemän venettä. Olympialaisia ei sodan takia koskaan pidetty, mutta veneet jäivät Suomeen. Neuvoja Starien hankkimiseksi saatiin Stockholms Starbåtsflottiljin sihteeriltä Alf Sjögreniltä. Suomen Purjehtijaliitto tilasikin vuonna 1939 kymmenen dollaria maksavia piirustuksia kansainväliseltä luokkaliitolta. Purjehtijaliitolta sai myös anoa tukea uusien veneiden rakentamiseksi olympialaisia varten.

Ensimmäiset Star-purjehtijat aloittivat ikävissä merkeissä. Kesällä 1939 päästiin vesille uusilla veneillä. Olympialaisten karsintapurjehduksia purjehdittiin Helsingissä 2.- 4. syyskuuta, jolloin toinen maailmansota oli jo alkanut Saksan hyökättyä Puolaan. Järjestäjät aavistivat tulevan, ja epäiltiin, kannattaako karsintakilpailuita ylipäätään purjehtia. Star-luokassa voitti tuolloin Henrik Fabritius, René Nyman tuli toiseksi.

Sota tuli väliin ja seuraavat olympialaiset purjehdittiin vasta 1946 Torquayssa. Sinne lähetettiin Suomesta luokan edustajaksi René Nyman gastinaan Bror-Christian Ilmoni. He purjehtivat 12. sijalle. Sodan jälkeen itse osallistumista olympialaisiin voitiin pitää suurena saavutuksena.

René Nyman kirjoitti Frisk Bris -lehden numeroon 8/1948 matkakertomuksen olympialaisista. Siinä hän toteaa koko Suomen joukkueen mielialan olleen korkealla. Tosin oli selvää, että ”rikkaampien maiden edustajat olivat voineet varustaa veneensä aivan toisella tavalla.” Vaikka Star onkin yksityyppiluokka, veneissä oli eroja. Nymanin Lucky Star oli rakennettu vuonna 1939 mahongista, joka oli tuolloin ainoa sallittu rakennusaine. Uudemmat veneet oli tehty seetristä. Englantilaisten ja yhdysvaltalaisten peräsimet olivat 3 - 4 senttimetriä suomalaisveneen peräsintä syvempiä. Joissakin veneissä saatiin etua siitä, että mastossa käytettiin uusia alumiinista valmistettuja kevyitä heloja.

Louhi-luokassa Rainer Packalen purjehti kuudenneksi pistesijalle, ja suomalaiset herättivät positiivista huomiota Torquayn rannoilla. Nyman siteerasi Daily Express -lehteä 30.7.1948, jossa kerrottiin muun muassa ”ettei edes makrillinkalastaja Brixhamista väsynyt ihailemasta mahonkista venettä [Nymanin Staria], ja voitteko kuvitella, miehistö puhuu meidän kieltämme”.

”Suomalainen kilpapurjehtija on syntynyt veneessään ja on herrasmies vesillä”, Daily Express ylisti.

Kun Helsingin olympialaisten viimeiset karsintapurjehdukset purjehdittiin juuri ennen kisoja kesä-heinäkuun vaihteessa, Nyman oli selvä karsintojen voittaja. Sijoitus kotivesillä jäi kuitenkin heikommaksi kuin Englannissa: Nyman oli kotikisoissa vasta yhdeksästoista. Kovin paljon kotimaista kilpailua ei luokassa ollut, sillä Stareja oli Suomessa vain seitsemän kappaletta.

Suomalaiset ovat osallistuneet Starilla olympialaisiin yhteensä seitsemän kertaa. Paras saavutus on ollut Peter ja Henrik Tallbergin neljäs sija Tokion olympialaisissa vuonna 1964. Viimeksi suomalainen Star on purjehtinut 1996 Savannahin (Atlantan) kisoissa vuonna 1996. Tuolloin Richard Grönblom ja Ville Kurki jäivät 20. sijalle. Star-purjehdus jatkuu kuitenkin edelleen. Luokkamestaruuksissa on vuosittain mukana kymmenkunta venettä, ja edustuspaikka olympialaisiin on edelleen tähtäimessä.

© Pirkka Leino, Yrjö Klippi, Juha Aromaa

....

Current specifications
Crew 2 (Skipper + Crew)
Type keelboat
Rig sloop
Keel bulb keel
LOA 6.922 m (22 ft 9 in)[2]
LWL 4.724 m (15 ft 6 in)
Beam 1.734 m (5 ft 8 in) at deck
1.372 m (4 ft 6 in) at chine
Draft 1.016 m (3 ft 4 in)
Hull weight ≥ 671 kg (1,479 lb)
Mast height 9.652 m (31 ft 8 in)
Main & jib area ≤ 26.5 m2 (285 sq ft)
Mainsail area 20.5 m2 (221 sq ft)
Jib / Genoa area 6.0 m2 (65 sq ft)
Development
Year 1911
Designer Francis Sweisguth
....Current sailplan..Moderni riki....

....Current sailplan..Moderni riki....

....Original sailplan (pre 1922)..Alkuperäinen riki (ennen vuotta 1922)....

....Original sailplan (pre 1922)..Alkuperäinen riki (ennen vuotta 1922)....

....Photos: Erik Lähteenmäki, Sailpix.fi..Kuvat: Erik Lähteenmäki, Sailpix.fi....